Succes is een keuze

Je zou kunnen zeggen dat succes niet bestaat. Tenminste niet als absoluut begrip. Iemand heeft succes als anderen minder succes hebben. Het is dus afhankelijk van waar je beter in bent dan anderen om te kunnen zeggen dat je succesvol bent. Succes is tegelijkertijd een perceptie. Het is het beeld wat anderen van je hebben. Het gaat er bij succes niet zozeer om wat je bent of bereikt hebt maar wat anderen er van vinden. Het gaat er bij succes om wat anderen vinden van jou prestaties. Die perceptie is vaak erg beïnvloedbaar. Ook kun je zeggen dat de perceptie “hij/zij is succesvol” bepaald word door hoe die gene zijn/haar prestaties onder de aandacht brengt en hoe die gene er zelf over denkt. Als je zelf minderwaardig over je positie doet dan ben je automatisch minder succesvol.

In relatie tot het vinden van een nieuwe baan kan je ook zeggen dat mensen met een baan door mensen zonder baan succesvoller worden gevonden. Maar is dat wel zo? In deze tijd is het hebben van baan een groot goed. Dat is waar. Maar mensen zonder baan zijn daardoor niet minder succesvol dan mensen met een baan. Ze staan alleen voor een andere uitdaging. Zodra je het hebben van een baan als graadmeter voor succes gaat zien ben je als werkzoekende automatisch de verliezer en breng je jezelf in een lastig parket.

Omdat succes dus een perceptie is lijkt het verstandig om op die perceptie te gaan inspelen. Bij het vinden van een baan moet het zo zijn dat een werkgever gelooft dat jij succesvol bent/kunt zijn in de door hem gevraagde competenties. Laat werkgevers dus zien dat jij gelooft in wat je kan en dit ook waar kan maken. In je CV moet dit ook duidelijk naar voren komen. Je moet dus ook dingen gaan doen (betaald of onbetaald) waar jij in gelooft en de successen laten zien aan anderen. Het is uiteindelijk de inhoud die je brengt naar een nieuwe baan. Niet het feit dat je werkzoekend bent.

Een paar praktische dingen op een rij:

  1. Bepaal waar je in een baan heen wilt en waarom je daar zo goed in bent
  2. Ga dan die dingen doen waar je goed in bent (of zorg dat je er goed in word)
  3. Laat je successen aan anderen (werkgevers, beïnvloeders, etc) merken (netwerken)
  4. Zoek een baan vanuit de inhoud (je succes) en niet vanuit je werkzoekende positie (je zwakte)

Bedenk dus altijd dat jou succes niet afhangt van anderen maar wel van wat anderen van je vinden. Dat laatste kun je heel goed beïnvloeden. Als je dat gaat doen zul je niet alleen als succesvoller gezien worden maar je zult ook daadwerkelijk meer bereiken, want: Succes is een keuze!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Typ de letters van de captcha over in het invoerveld

Typ de letters van de captcha over in het invoerveld