Open sollicitatie

Afgelopen maandag was het weer eens zover. Ik kreeg een per post gestuurde open sollicitatiebrief op mijn bureau samen met een geprint CV. Het betrof een sollicitatie van iemand die passend werk zoekt in een passende omgeving. De kandidaat was uiteraard flexibel, betrouwbaar, integer, kon goed in teams werken maar ook zelfstandig, leerde snel en vindt werken het mooiste wat er is. Het CV wat was bijgevoegd was kort en bondig met alleen wat functienamen, data en persoonlijke gegevens. Iets waaruit ik in elk geval geen passende functie kon destilleren.

Tot zover de frustratie van mijn kant. Tegelijk begrijp ik ook wel dat de sollicitant in kwestie al een tijdje thuis zit (dat haalde ik dan nog wel uit het CV) en waarschijnlijk al talloze brieven met CV’s de deur heeft uitgedaan en dat je op een gegeven moment vervalt in algemeenheden en copy-paste-gedrag en radeloos wordt van de stroom aan afwijzingen die op je (digitale) deurmat vallen kan ik dan ook wel begrijpen.

Toch heb ik een advies voor sollicitanten die serieus in aanmerking willen komen voor een baan bij welk bedrijf dan ook: stuur geen open sollicitatie.

Er zijn namelijk een aantal redenen waarom je een open sollicitatie zou willen doen en waarom het open solliciteren dan juist onhandig is. Een paar voorbeelden:

Reden 1: Je weet niet welke vacatures er zijn binnen een bedrijf
Ligt erg voor de hand, maar ga dan eens op de website kijken, staan ze daar niet op, neem dan eens contact op met een (HR-)medewerker van dat bedrijf en probeer langs die weg te achterhalen welke vacatures er zijn of wellicht beschikbaar komen. De kans dat een open sollicitatie zonder informatie vooraf een schot in de roos is, is ontzettend klein.

Reden 2: Je weet welke vacatures er zijn maar jouw droombaan zit er niet tussen
Simpel: het bedrijf is niet op zoek naar jou. Je kunt je de moeite besparen om te solliciteren. Hooguit kan je nog eens bellen of er posities vrijkomen die passen bij jouw expertise maar het publiceren via een website of social media is zo eenvoudig geworden dat de kans dat er nog verborgen vacatures zijn niet zo heel groot is. Vaak geldt dat als je eenmaal bent afgewezen je met een nieuwe verbeterde sollicitatie geen kans meer maakt omdat je oude sollicitatie gewoon zichtbaar blijft in de systemen van de werkgever.

Reden 3: Je weet wat niet wat je wil en hoopt dat de werkgever een plekje voor je ziet.
Ook hier geldt: Stuur geen open sollicitatie. Bedrijven zijn steeds vaker op zoek naar specialisten en niet naar generalisten. Als je in algemene termen moet aangeven wat je wil, omdat je het eigenlijk niet weet,  en daarmee probeert om zo breed mogelijk te matchen op hun vacatures dan sla je de plank vrijwel altijd mis. Zorg ervoor dat je eerst weet wat je wil en wat aansluit bij een vacature in de betreffende organisatie en solliciteer dan op die specifieke vacature.

Conclusie
Solliciteer altijd zo specifiek mogelijk op een bestaande vacature. De kans dat je wordt afgewezen of in de eindeloze put beland die ‘kandidatendatabase’ heet is levensgroot. Neem van mij aan: open sollicitaties werken niet.

Succes!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail