Netwerken

Afgelopen week was ik aanwezig op een event met Charles Ruffolo. Charles is een netwerkgoeroe die netwerken tot een ‘way of life’ heeft gemaakt. Wat mij opviel is dat je door te netwerken in staat bent om te bereiken wat je maar wilt. Zolang je er maar voor zorgt dat er mensen in jouw netwerk komen die je een stapje dichter bij je doel kunnen brengen. Op wat voor manier dan ook. Het gaat er volgens Charles dan niet om wie jij kent maar wie jou kent. ‘The Ruf-man’ zoals Charles ook wel wordt genoemd hanteerd 5 basisprincipes die hij in zijn boek ‘Netwerk Je Weg Naar Succes’ verder uitdiept.

  1. Opbouwen van je netwerk: ga het gewoon doen, aan de slag!
  2. Je netwerk kennen: Weet wie je kent maar zorg ervoor dat men jou gaat kennen
  3. Je met je netwerk verbinden: activeer je netwerk door ervaringen uit te wisselen
  4. Je netwerk voeden: Leidt je netwerk en bedien deze
  5. Geven aan je netwerk: zorg dat mensen van je profiteren, pas dan kan jij profiteren van je netwerk

Het opbouwen van je netwerk is vooral een kwestie van waardevolle contacten leggen. Spreek met iedereen in je omgeving. Knoop met zoveel mogelijk mensen een praatje aan. Zoek contact en geef visitekaartjes weg. Belangrijk is dat je zorgt voor een adequate follow-up van je nieuwe netwerkcontact.

Vervolgens is het belangrijk om er voor te zorgen dat je weet wie je kent en weet wat ze willen bereiken. Zorg er ook voor dat ze jou kennen en dat men weet wat jouw doelen zijn. Op die manier breng je het netwerk in kaart en kun je gemeenschappelijke doelen en belangen zien. Die kun je vervolgens gaan benutten. Charles vertelt in zijn boek een aantal heroïsche verhalen over welke mogelijkheden je netwerk biedt.

Je met je netwerk verbinden is de kennis die je hebt omzetten in acties. Vertel verhalen en luister veel. Maak afspraken en kom die na. Help anderen hun doelen te bereiken en verbindt mensen uit je netwerk met elkaar. Het voeden van je netwerk heeft vooral te maken met onderhoudt. Blijf in contact en blijf je netwerk voorzien van nieuwe informatie.

Tot slot: Geven aan je netwerk is wellicht het meest belangrijke. Zoals Winston Churchill zei: “Je kunt leven van wat je krijgt maar een leven maken met wat je geeft.” Met dat laatste wil ik ook afsluiten. Netwerken is vooral veel geven. Doordat je geeft aan je netwerk kun je ook veel terugkrijgen.

Bij het vinden van een baan is netwerken daarom ook enorm belangrijk. De meest succesvolle banen komen niet tot stand door een enkelvoudige sollicitatie maar door te netwerken! Het opbouwen van een netwerk kost veel tijd en energie dus het goed om daar in periodes dat je niet op zoek bent naar een baan al mee bezig te zijn. Zie het als een ‘way of life’

Succes!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail