De waarde van het CV

Het is zo gewoon. Een sollicitant solliciteert met een motivatiebrief en een CV. Het CV als document waaruit moet blijken of je wel of niet geschikt bent voor een bepaalde functie. En eerlijk is eerlijk: Resultaten uit het verleden zijn een redelijke voorspeller voor de toekomst toch? Het is voor veel organisaties in elk geval het belangrijkste beslisdocument of we een sollicitant wel of niet uitnodigen voor een gesprek. Terecht of niet, het gebeurt.

Wat maakt het CV nu zo belangrijk? In de eerste plaats is het CV een opsomming van werkervaring, opleidingen en kennis. In de tweede plaats geeft het een onvermijdelijke eerste indruk van de sollicitant. Want laten we eerlijk zijn, een cv vol taalfouten en slechte opmaak laat toch een mindere indruk achter dan een CV wat foutloos en mooi opgemaakt is. Maar meer dan dat mag een CV (Curriculum Vitae, letterlijk: Levensloop) toch echt niet zijn, een beschrijving van de loop van het leven en een eerste indruk.

De mens achter het CV daar gaat het om. Het CV en de vacature bieden aanknopingspunten voor een gestructureerd gesprek waarin kennis en kunde kunnen worden getoetst en ambities kunnen worden besproken. Een capaciteitentest kan vervolgens worden gebruikt als prima voorspeller voor toekomstig presteren. Maar pas daarna kan het selecteren echt beginnen. De vraag die uiteindelijk echt beantwoord moet worden luidt: Vormt de mens achter het CV een match met de vacature en de organisatie?

Een CV heeft dus vooral veel waarde als het gaat om feiten en veel minder waarde als het gaat over gevoel en persoonlijkheid. Zowel de recruiter als de sollicitant kan lessen trekken uit de manier waarop er naar CV’s gekeken wordt. In een training die ik ooit gaf voor een groep ICT-ers liet ik ze een CV-selectie doen en plaatste ik hun eigen CV naast die van vakgenoten. Aan de hand van een concrete vacature konden ze zelf beoordelen wie er het meest geschikt leek. De deelnemers kwamen ineens tot het besef dat ze als CV-selecteur heel anders tegen hun eigen CV aankeken dan als CV-schrijver. Een aantal tips voor beide partijen op een rij:

Tips voor de sollicitant
• Zorg ervoor dat je begrijpt (door navraag te doen) wat het werk achter de vacature inhoudt. (bijvoorbeeld projecten of een vaste functie) en structureer je CV op die manier (bijvoorbeeld beschrijf elk project of elke vaste functie). Dit kan vooral van belang zijn bij detacheringvacatures.
• Zorg ervoor dat de match op harde criteria zo groot mogelijk is. Laat ook, waar nodig, kennis weg die niet ter zake doende is. Dit leidt af van de werkelijke boodschap.
• Ontdoe je CV van zachte(re) kenmerken die niet uitdrukkelijk gevraagd worden. (bijvoorbeeld: “harde werker”, “autodidact”, “gezellige persoonlijkheid” etc.)
• Zorg ervoor dat je CV compleet is en laat geen gaten vallen in het tijdsverloop
• Vermeld hoe je bereikbaar bent.
• Het CV is voor veel bedrijven cruciaal bij het beoordelen van jouw sollicitatie en sterk gericht op feiten. Handel hier dus na en denk niet “dat vertel ik wel in een gesprek”

Tips voor de recruiter en vacaturehouder
• Wijs niet direct iemand af op gegevens die niet in het CV staan maar vraag bij twijfel die kennis na en beoordeel dan.
• Besef dat een CV vaak niet vanuit jouw perspectief geschreven is maar vanuit het perspectief van de sollicitant. Dus jouw manier van beoordelen hoeft niet aan te sluiten bij de manier van schrijven van de sollicitant.
• Kijk vooral naar feiten en focus niet te veel op vorm en gevoel. Een heel mooi vormgegeven CV met ogenschijnlijk een perfecte match op persoonlijkheid en softe skills bewijst slechts dat iemand een mooi CV kan maken en het op papier goed weet te brengen.

Concluderend: wat is nu de waarde van het CV? Het is en blijft voor de sollicitant voorlopig het belangrijkste eerste wapen in een sollicitatietraject. Zie het als startkwalificatie voor een persoonlijk gesprek. Voor de recruiter is het een beschrijving van de levensloop van een sollicitant. Een beetje begrip voor zowel de recruiter/vacaturehouder als de sollicitant zou nog wel eens een aantal mooie matches kunnen opleveren en een aantal mismatches kunnen voorkomen!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail