De standaard afwijzing

Eén van de meest gehoorde sollicitatieklachten: de standaard afwijzing. Er lijkt van alles mis mee te zijn. Maar is dat ook echt zo? En waarom doen bedrijven het dan? Is er een middenweg?

Beste <NaamSollicitant>,

Bedankt voor je sollicitatie. Op basis van de gegevens uit je cv … Daarom zullen we je niet uitnodigen voor een gesprek.

Wij willen je bedanken voor je belangstelling in <bedrijfsnaam> en wensen je veel succes toe bij je verdere sollicitaties.

Met vriendelijke groet,

<NaamRecruiter>

Het probleem

Sollicitanten hebben er een hekel aan. Voelen zich door een standaard afwijsmail een nummer en hebben het gevoel door een machine te worden afgehandeld. Ze willen op z’n minst serieus behandeld worden en een standaardtekst draagt niet bij aan dat gevoel. Aan de andere kant zitten bedrijven met een groot dilemma. Ze willen sollicitanten serieus behandelen maar worden overspoeld door kandidaten die niet voldoen aan het profiel en zijn genoodzaakt hun tijd te besteden aan het zoeken (en vinden) van kandidaten die wel aan gestelde profiel voldoen. Hierdoor ontstaat capaciteit te kort om elke niet passende sollicitant persoonlijk af te wijzen.

De oorzaak

Om te beginnen is het goed om vast te stellen dat er een enorme mismatch is op de arbeidsmarkt. Er zijn veel vacatures en veel mensen die zoeken naar een (andere) baan. Maar de vacatures sluiten niet aan op wat de baanzoekers zoeken. Het gevolg is dat recruiters actief op zoek gaan naar die schaarse groep van geschikte kandidaten en daar veel tijd en aandacht aan besteden. Vacatureteksten zijn ook lang niet altijd even duidelijk in wat er nu echt gezocht wordt. Tegelijkertijd gaan sollicitanten ook op zoek naar passende vacatures en solliciteren op posities waar ze niet helemaal aan voldoen in de hoop dat er toch nog interesse ontstaat.

De oplossing

Laat ik als recruiter eerst maar eens de vinger naar mezelf wijzen. Ik ben voor mijn vacatures een groot deel van de oplossing. Scherpe profielteksten en een duidelijk afgebakend profiel zorgen er voor dat sollicitanten die ik niet zoek wegblijven. De andere kant van de oplossing ligt bij de sollicitant. Solliciteer niet als je niet voldoet aan de minimale vacature-eisen. Bespaar jezelf de moeite en de frustratie. Is er sprak van onduidelijkheid, bel dan even met de betreffende recruiter. Dat houdt ze scherp. Voldoe je wel? Solliciteer dan en zorg dat je met een duidelijk CV en motivatie jezelf onder de aandacht brengt.

De middenweg

Gaat dit de arbeidsmarkt veranderen? Nee ik denk het niet. De mismatch blijft en zolang het vinden van een baan steeds moeilijker wordt zullen er niet passende sollicitaties verzonden blijven worden. Mijn tip naar sollicitanten is om je eigen afwijsbrief eens te schrijven. Bekijk je sollicitatie eens en beoordeel zelf hoeveel kans je maakt. Stel je nu voor dat je 20 van je eigen sollicitaties zou ontvangen, hoe zou jij reageren? Mijn tip naar recruiters is om elke kandidaat die groot en deels voldoet een zoveel mogelijk persoonlijke afwijzing te sturen. Zelf hou ik de stelregel aan: hoe beter een kandidaat voldoet, hoe persoonlijker de reactie. Bij twijfel? Bellen! Want voor alle duidelijkheid recruiters zijn niet aangesteld door bedrijven om af te wijzen maar om geschikte kandidaten aan te nemen.

Succes!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail