Daar is hij dan: de vacature die op jouw lijf geschreven is. Jij bent degene die geknipt is voor deze baan. Maar hoe zorg je er nou voor dat jij ook degene bent die uitgekozen wordt? Waarom zou een organisatie jou uitkiezen? Wat maakt jou de ideale sollicitant?
In dit blog geef ik een inkijkje in de manier waarop kandidaten doorgaans geselecteerd worden en dat begint met je CV en je motivatie. Wat mij betreft ook in die volgorde. Ik bekijk een sollicitatie altijd op 2 punten.
- De feiten
- De motivatie
De feiten
Elke vacaturetekst bestaat uit een vacaturetitel, een omschrijving, de eisen en veelal een stukje basisinformatie over de arbeidsvoorwaarden en de organisatie die het betreft. In de eerste plaats is het voor jou als sollicitant van belang dat je voldoet aan harde eisen die er in de vacature staan. Dat wil zeggen dat je aantoont dat je deze functie eerder vervult hebt of dat je door jouw kennis en ervaring in staat bent om deze vacature in te vullen. Zorg dat je aan alle eisen voldoet. Dus vraagt men bepaalde kennis, zorg dan dat je deze kennis in de juiste mate op je CV hebt staan. Zoekt men een bepaalde ontwikkeling in je carrière, zorg er dan voor dat deze ontwikkeling zichtbaar is in je beschreven loopbaan. Kortom: laat er geen twijfel over bestaan, jij bent de ideale match. Wees hierin erg kritisch naar jezelf. Heb je twijfels of bepaalde dingen belangrijker zijn dan andere of is de vacaturetekst hier onduidelijk over zoek dan contact met de betreffende recruiter.
De motivatie
Het tweede wat belang is, dat is de motivatie. Je sollicitatiebrief of hoe je het ook wilt noemen. Natuurlijk ben je enthousiast, leergierig, vindt je de organisatie interessant en ben je bereid om hard te werken etc. Maar is dat voldoende? Ik denk het niet. Recruiters kijken verder. Ik kijk met name naar het waarom achter je sollicitatie. Stel je bent een 100% match op de harde feiten uit een vacature dan is het nog steeds de vraag waarom je weg wil bij je huidige werkgever of waarom je nu zonder baan zit of waarom je een horizontale overstap wilt maken in je carrière of waarom….enz. Je zult in je motivatie dus scherp en zonder omwegen moeten uitleggen wat de reden is dat je solliciteert. Die reden moet aansluiten bij wat deze baan je te bieden heeft. Dus als je bijvoorbeeld meer ontwikkelmogelijkheden zoekt dan moet deze baan je dat wel kunnen bieden.
Twee soorten vacatures
Moet ik het dan zo serieus nemen? Als je als organisatie een vacature hebt dan wil je toch kandidaten? en als ik niet helemaal voldoe dan kan ik dat toch oplossen met een cursus en training on the job. Is het daarnaast nu echt zo belangrijk wat ik gedaan heb? Het gaat er toch om wat ik in de toekomst kan betekenen? Wellicht allemaal waar maar toch wil ik je het volgende ter illustratie meegeven. In vacatureland zijn er globaal gezien 2 soorten vacatures die ik in mijn loopbaan vaak tegenkom. De eerste soort zijn de op de arbeidsmarkt zgn. populaire vacatures. Dit zijn vacatures die weinig voorkomen en waar veel kandidaten op af komen. Als je in die categorie banen solliciteert moet je een perfect CV en een perfecte motivatie hebben om überhaupt kans te maken op een gesprek. In de andere categorie is de wereld omgedraaid. Deze vacatures zijn populair bij werkgevers echter er komen nauwelijks kandidaten op af want de kennis is schaars. Op deze functies is een perfect aansluitend CV minder relevant. Ook weegt je motivatie minder zwaar. Als je kunt wat er gevraagd wordt zal de interesse sneller ontstaan. Je merkt dit ook want als jouw profiel echt zo gewild is dan wordt je ook actief benaderd door recruiters.
Dit zijn wel twee uitersten. Er zit gelukkig veel ruimte tussen deze 2 soorten vacatures. Mijn tip, zorg er bij een sollicitatie altijd voor dat zowel de feiten als je motivatie op orde zijn.
Succes!






