Ik weet niet of je wel eens op een gemiddelde carrièrewebsite hebt gekeken van een IT-dienstverlener en je verbaast hebt over de enorme hoeveelheid aan vacatures. Vraag jij je ook wel eens af hoe die vacatures nou tot stand komen? Wie verzint ze eigenlijk en hoe komt het dat ze soms zo lang open staan?
Het begint allemaal in het hoofd van iemand die we in het recruitersvak de “Hiring Manager” noemen. Dat wil zeggen, hij die straks daadwerkelijk het arbeidscontract aan de werkgeverszijde ondertekent en/of verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de te werven medewerker. Maar hoe komt hij nu tot het besluit om een vacature uit te schrijven voor een bepaalde positie?
Om het maar meteen duidelijk te maken er zijn 3 belangrijke redenen voor IT-dienstverleners om een vacature uit te schrijven. Deze zijn: (a) de organisatie wil groeien of (b) wil een betere match op de arbeidsmarkt. Daarnaast heb je nog (c) de vervangingsvraag. Het betreft dan vaak een enkele positie voor een medewerker die vertrokken is of dat binnenkort gaat doen.
Groeien
IT-dienstverleners werken meestal op detachering of projectbasis samen met hun klanten en deze klanten zoeken vaak meerdere mensen met een bepaald profiel. Oftwel 5 klanten van Ordina zoeken elk misschien wel 20 java-ontwikkelaars. Dus heeft een Hiring Manager wel ruimte voor 100 java-ontwikkelaars op zijn afdeling. Echter het is heel goed mogelijk dat hij er op dit moment maar 90 heeft en dus te kort komt. Gevolg: er komt een vacature voor een java-ontwikkelaar om uiteindelijk 10 java-ontwikkelaars te werven. Klinkt logisch toch?
Match op de markt
Daarnaast hebben veel vacatures een bepaald niveau: junior, medior of senior. Dit heeft vaak te maken met opbouw van ervaring in een organisatie. Daarbij zoek je naar een optimum in verhouding tussen deze ervaringsniveaus. Deze verhouding moet aansluiten op wat klanten vragen maar ook wat de arbeidsmarkt kan leveren. Opleidingstrajecten/traineeships en loopbaanplanning kunnen een mismatch oplossen. Oftewel als er op de arbeidsmarkt te weinig senior softwareontwikkelaars zijn dan gaan organisaties starters opleiden en medior ontwikkelaars verder trainen zodat de ze straks weer kunnen voldoen aan de vraag.
Nu zit de wereld vaak wat ingewikkelder in elkaar. Niet elke software ontwikkelaar is het zelfde en niet elke ontwikkelaar past op elk project. Zelfs binnen een bepaalde programmeertaal zijn verschillende soorten ontwikkelaars te onderscheiden. Dit komt ook tot uiting in de expertise die klanten vragen. Daardoor moet een organisatie doorlopend werven om te blijven voldoen aan die verscheidenheid op de markt. Dit kan in elk vakgebied tot verschillende vacatures leiden.
Vervanging
In voorgaande gevallen zie je dat er per vacature vaak meerdere medewerkers worden geworven. Dit ligt iets anders bij de vervangingsvraag. Daar gaat het vaak om een specifieke medewerker die vertrokken is of gaat vertrekken en voor deze positie word dan een vervanger gezocht. Er is geen sprake van groei en ook de match op de arbeidsmarkt hoeft niet verbeterd te worden. Het is vacature om het bestaande in stand te houden. Deze vacature zie je vooral veel terug bij staffuncties.
Tot slot, elke vacature is te vatten in één van de bovenstaande categorieën. Een organisatie wil groeien, haar match op de arbeidsmarkt verbeteren of zoekt vervanging voor het bestaande. Kan je hier iets mee als sollicitant? Ik denk het wel. Het kennen van de reden waarom een vacature bestaat helpt altijd. Zeker als het aanbod op arbeidsmarkt niet groot is. Wat blijft is zorgen voor de beste match!
Succes!






