Afgestudeerd en nu?

Eindelijk na jaren hard studeren is het zover. Je bent bachelor of master in jou vakgebied. Je papiertje op zak keurig verwerkt in dat ene zinnetje op je cv onder het kopje opleidingen. Klaar om te solliciteren zou je zeggen. Na het versturen van je eerste sollicitatie blijkt toch wel dat je niet de enige bent en dat je opleiding niet eens zo heel veel indruk maakt bij potentiële werkgevers. Wat nu?

Hieronder een aantal handige tips die jouw onderscheiden van al die anderen.

1. Maak een LinkedIn profiel aan waar enthousiasme en passie vanaf straalt

Het hebben van een online profiel op een professioneel netwerk kan in veel vakgebieden erg handig zijn. Met name in IT of zakelijke dienstverlening is het erg van belang. In de zorg bijvoorbeeld is het nog iets minder populair maar wel sterk in opkomst. Tegenwoordig moedigt LinkedIn het zelfs aan om je als student in te schrijven op hun netwerk. Je doet het als werkzoekende vooral om vindbaar te zijn voor werkgevers. Als ze naar iemand als jouw online zoeken en jouw profiel als eerste vinden en deze ziet er goed uit dan kan het bijna niet anders dan dat ze je benaderen voor die functie.

2. Vermeld al je relevante stages, bijbanen, studievereniging etc. in je CV en schrijf op wat je bereikt hebt

Omdat je als pas afgestudeerde nog niet veel werkervaring hebt lijkt het alsof je nog niks bereikt hebt. Het tegendeel is vaak waar. Je hebt al wel veel gedaan alleen nog niet voor een werkgever. Daarom is het belangrijk al je werkzaamheden die je bij stages gedaan hebben en in bijbanen (mits een beetje relevant) te vermelden. Laat in elk geval zien dat je een bezige bij bent geweest en hard werken niet uit de weg gaat. Schrijf bij relevante ervaringen altijd op wat je bereikt hebt.  Denk hier bij altijd aan het beantwoorden van de vraag “Wat kan ik uit deze ervaring halen wat interessant kan zijn voor mijn toekomstige werkgever.

3. Wees bereid om onder aan de ladder te beginnen, solliciteer veel op traineeships en junior functies

Veel pas afgestudeerden denken dat ze na hun opleiding de baan krijgen waar ze uiteindelijk voor opgeleid zijn. Vaak lijkt dit in de praktijk tegen te vallen. Een management opleiding maakt je nog geen manager of een studie rechten maakt je nog niet meteen een jurist en vul je eigen opleiding maar in. Het is belangrijk om te beseffen dat je onder aan de ladder moet beginnen. Accepteer dat voor jezelf en kies bewust voor junior vacatures en traineeships. Dit zijn ook vaak de plekken die tot doorstroom leiden en echt bedoeld zijn voor pas afgestudeerden.

4. Verstuur niet alleen je sollicitatie maar bel die recruiter/manager ook op en promoot jezelf. Als je al mensen kent bij het bedrijf zet die in om jouw te promoten.

Natuurlijk ga je echt solliciteren. Maar er is verschil. Het sturen van een mooie brief en prachtig CV kan nog steeds leiden tot een sollicitatie die er niet echt uitspringt. Warme contacten daarentegen helpen veel meer. Dus bel je sollicitatie na. Laat van je horen. Doe het niet te overdreven maar zorg dat je in contact bent met degene die jou sollicitatie beoordeeld. Gebruik ook je netwerk. Als je al iemand kent die werkt bij het bedrijf waar je solliciteert maak daar dan gebruik van. Veel grote bedrijven hebben een aanbrengprogramma voor nieuwe medewerkers dus ze zullen vast bereid zijn om je een stapje op weg te helpen.

5. En ondertussen.. zit niet stil maar blijf actief met je vak in bijbanen, hobby’s etc.

Last but not least. Soms duurt het gewoon een tijdje voor je iets geschikts vindt. Zit in de tussentijd niet stil maar zorg er voor dat je actief blijft in je vakgebied. Schrijf eens een blog, doe mee aan online discussies, bezoek symposiums, netwerk. Je zou zo maar eens je nieuwe werkgever tegen kunnen komen.

Heel veel succes!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Typ de letters van de captcha over in het invoerveld

Typ de letters van de captcha over in het invoerveld